Davis Commons / Aggie Village


Location:  Downtown Davis, CA
Date Completed:  1997
Services Provided:  Civil Engineering 
Owners/Developers:  UC Davis | Fulcrum Capital Corporation | Pyramid Construction
 
Key Contributions:  neo-traditional street, pedestrian and bicycle connection design

Awards:
  • 1998 AIA Citation Award (Davis Commons)
  • Featured on the ABC Nightly News as a model of "appropriate development for the 21st Century."

 

Details:  37 UC Davis faculty-housing units with detached cottages | 4.5-acre retail complex | 1-acre plaza/park/patio | 205 space parking area
 
This innovative and award-winning public-private partnership is located on Davis’ “front door”.  With confined site constraints, extensive collaboration between the City, County, developer, builder and UC Davis was necessary to ensure the success of this project. 

To meet the needs of multiple stakeholders, CEC designed neo-traditional streets, reduced pavement areas, implemented substantial landscaping, including a central open space spine and created strong pedestrian and bicycle connections between the project, Downtown and the University.